Rome is een prachtige stad met veel geschiedenis. Er valt dan ook van álles te zien in deze indrukwekkende stad. Maar naast dat Rome bovengronds mooi is, valt er ondergronds ook heel wat te beleven. Zelfs zo veel, dat je ondergronds veel kunt leren over Rome. Hieronder zetten wij zes ondergrondse hotspots voor je op een rij die je zeker aan jouw lijstje ‘bezienswaardigheden Rome’ moet toevoegen. Want wie het ondergronds Rome niet bezoekt, heeft Rome eigenlijk niet écht bezocht.

1. Catacomben

Onder de straten van Rome bevindt zich een enorm gangenstelsel. In dit gangenstelsel vind je de catacomben van Rome: de ondergrondse begraafplaatsen. Er bestaan ongeveer veertig catacomben welke stammen uit de tweede tot vierde eeuw. In die tijd stapte Rome namelijk over van hun eigen religie naar het Christendom. Toentertijd was het nog verboden om doden in de stad te begraven, dus deden ze dat maar onder de grond.

Zo zijn er wel honderden graven te vinden, van de rijke klasse tot en met de armere klasse. En de graven verschillen ook behoorlijk. Het ene graf is versierd aan allerlei kanten, terwijl het andere graf helemaal geen kist had. En nog steeds kun je de catacomben bezoeken – maar niet allemaal. Zo zijn er maar een aantal catacomben die toegankelijk zijn voor bezoekers.

2. Basiliek van San Clemente

Op het eerste gezicht lijkt de Basiliek van San Clemente een doodgewone basiliek. Toch is deze basiliek misschien wel een van de meest indrukwekkende basilieken van Rome. Onder de kerk bevinden zich namelijk een aantal lagen. Via een portaal aan de zijkant kun je afdwalen naar de niveaus die zich onder de kerk bevinden en je gaat letterlijk even terug in de tijd. Je zult je ogen hier uitkijken, want de ondergrondse lagen zijn verbazingwekkend goed bewaard gebleven. Zelfs de mozaïekvloeren kun je voor een groot deel bewonderen, net als de fresco’s en de zuilen. En bovendien komt dit ondergrondse gedeelte uit de vierde eeuw: dat maakt het nóg indrukwekkender.

3. Stadion van Domitianus

Het Piazza Navona is een van de bekendste pleinen in het centrum van Rome. Maar naast dat je je ogen uit kunt kijken op dit plein, kun je het plein ook ondergronds bekijken. Onder de grond vind je hier namelijk het Stadio di Domiziano, oftewel het Stadion van Domitianus. Dit is een stadion dat vrijwel net zo groot is als het bekende Colosseum van Rome. Hier werden vroeger gevechten gehouden tussen gladiatoren, maar ook sportwedstrijden. En vandaag de dag kun je de overblijfselen van het stadion nog steeds zien, alleen dan onder de grond. Het is zo indrukwekkend dat het zelfs een plekje heeft gekregen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. 

4. Domus Romane

Onder het Palazzo Valentini bevindt zich het huis van de Romeinen, oftewel het Domus Romane. En wanneer je dit ondergrondse huis bezoekt ga je even terug in de tijd. Hier heeft namelijk een rijke Romeinse familie geleefd. Er werden steeds meer dingen opgegraven, dat wetenschappers precies konden ontdekken hoe de familie had geleefd. Het huis is namelijk helemaal in 3D nagemaakt, zodat je als het ware virtueel door het huis kan lopen. Maar naast dat je het virtueel kunt beleven, kun je ook nog een aantal delen in het echt zien. Zo zijn de mozaïeken vloeren goed bewaard gebleven, net als de trappen van het huis.

5. Case Romane del Celio

Onder de kerk San Giovanni e Paolo heeft zich ook een heel leven afgespeeld. Hieronder liggen namelijk twee broers begraven. Deze twee broers werden gemarteld omdat ze geloofden in het christendom. Vervolgens werd er een kerk gebouwd op het huis waar de twee broers leefden. Pas in de negentiende eeuw werd het Case Romane del Celio opgegraven. De opgravingen waren nog goed intact: er waren wel tien kamers te vinden van waarschijnlijk twee huizen, maar ook een boel fresco’s die het christendom weergaven. 

6. Barberini Mithraeum

In de buurt van de Trevifontein vind je het Palazzo Barberini. Dit is een paleis uit de zeventiende eeuw en is zoals vrijwel elk gebouw in Rome te herkennen aan zijn mooie architectuur. Maar in de tuin van het paleis werd er onder de grond ook iets ontdekt. Hier bevindt zich namelijk een grote ruimte met allerlei fresco’s en schilderingen op de muur.  Deze tekeningen hadden een betekenis: het gebouw was namelijk een tempel voor Mithras, de zonnegod. Verder vind je in de tempel stenen banken, wat werd gebruikt voor een religieuze maaltijd om de god Mithras te vereren. Helaas kun je het Barberini Mithraeum niet altijd bezoeken, maar er worden wel regelmatig rondleidingen gegeven.