Helaas krijgen we allemaal wel eens te maken met een verstopte wc. Hierdoor zal het toilet niet meer doorspoelen, terwijl het water ook nog eens omhoog komt. Dit probleem is niet alleen vervelend, het is bovendien vies. Daarom wil je dat je verstopte wc zo snel mogelijk opgelost wordt. Eventueel kun je hiervoor een loodgieter inhuren, maar met de volgende tips kun je een wc ontstoppen ook zelf doen.

Ontstopper

Een wc ontstoppen kun je doen met een ontstopper. Voor gebruik moet je het afspoelen onder heet water zodat het rubber zachter wordt en beter afsluit. De ontstopper moet de wc namelijk volledig afsluiten, druk hem hiervoor langzaam en stevig aan in de wc-hals. Trek vervolgens snel aan de ontstopper zodat je een zuigende kracht creƫert, druk het ook in voor het vergroten van de druk. Dit moet je niet te hard doen, de verstopping kun je hierdoor namelijk vaster en dieper duwen. Focus je dus echt op de trekkende beweging zodat je de volledige verstopping kunt wegspoelen.

Afwasmiddel en heet water

Je hoeft niet beslist een ontstopper te gebruiken, met een afwasmiddel en heet water kun je ook je wc ontstoppen. Hiervoor moet je een beetje afwasmiddel in de wc-hals doen, waarna je vervolgens van een meter hoogte een emmer heet water giet. Dit water moet trouwens niet koken, het kan dan namelijk het porselein beschadigen. Je moet het samen met het afwasmiddel een paar minuten laten inwerken, spoel vervolgens door zodra de verstopping los genoeg geraakt is.

Kleerhanger

Weet je dat de verstopping niet al te diep zit en heeft de methode met de ontstopper niet gewerkt? Je kunt dan een metalen kleerhanger pakken om het probleem op te lossen. Je moet eerst de kleerhanger lostrekken en een punt wikkelen in een doek. Op deze manier kun je de wc niet beschadigen. Met de kleerhanger kun je de verstopping uit de pot vissen of afbreken. Hiervoor moet je duwen en draaien.

Waterbestendige stofzuiger

Werken de bovenstaande methoden niet? Probeer je wc dan te ontstoppen met een waterbestendige stofzuiger. Dit is dus een speciaal apparaat dat tegen water kan en het hierdoor uit de wc kan zuigen. Hiervoor hoef je alleen maar het laatste stukje van de slang enkele centimeter in de afvoer te stoppen. De hals moet hiervoor wel compleet afgesloten worden, doe dit met oude doeken. Vervolgens moet je de vacuĆ¼mfunctie inschakelen zodat de stofzuiger de verstopping kan wegzuigen.