Duurzaam leven wordt steeds belangrijker. Duurzaam leven in en rondom je huis, maar ook als onderdeel van je dagelijkse bezigheden. Duurzaam wonen betekent dat we worden voorzien van onze behoeften zonder dat de economie, dier, mens of milieu hierbij in gevaar wordt gebracht. Met relatief kleine investeringen kun je veel energie besparen in je huis en duurzamer wonen dan je denkt. We geven je daarom handige tips voor het verduurzamen van je huis!

Energieverbruik aanpassen

Als je graag wat aanpassingen wilt doen in je huidige levensstijl en wat duurzamer wilt gaan leven, kan je beginnen bij het aanpassen van je energieverbruik. Probeer zo min mogelijk energie te verspillen. Dit doe je door stekkers van huishoudelijke apparaten uit de stopcontacten te trekken, door niet langer dan vijf minuten en kouder te douchen en door lampen uit te zetten die je niet nodig hebt. Deze kleine en simpele handelingen zijn al een goed begin voor een duurzamer leven. Als dit je bevalt en je de stap wilt maken naar nog meer energie besparen, kan je je verdiepen in zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een van de bekendste opties om energie te besparen in je huis. Zonnepanelen op je dak vangen zonlicht op en zetten dit om in energie. Deze energie is een duurzame en groene vorm van energie. Wat zonnepanelen precies opleveren verschilt per huis. Dat ligt aan je energieverbruik en de ligging van je dak. Ga dus goed op onderzoek uit als je zonnepalen wilt aanschaffen.

Isoleren van je woning

Als je huis geïsoleerd is zorg je ervoor dat je woning sneller is opgewarmd, omdat er meer warmte blijft hangen in je huis. De energierekening daalt hierdoor enorm, omdat er minder wordt gestookt. Hierdoor wordt er minder CO2 uitgestoten. Je kan makkelijk zelf aanpassingen doen in je huis om deze te isoleren. Dicht naden en kieren met een anti-tochkit zodat de warme niet naar buiten ontsnapt. Plak folie achter je radiatoren en isoleer cv-leidingen in onverwarmde ruimten. Dit zijn kleine aanpassingen die je zelf in je huis kan doen. Je kan er ook voor kiezen om in de isolatie van je huis te investeren en je ramen, dak, muren en vloeren te laten isoleren. Vraag hierbij om advies of hulp van experts.

Het voordeel van je huis isoleren in de zomer is dat de warmte buiten blijft en het binnen lekker koel is. In de winter zorgt het ervoor dat de warmte minder snel ontsnapt. Nog meer tips om het warmer te krijgen in huis in de winter is door deuren goed te sluiten, kaarsjes aan te steken en gordijnen goed dicht te doen. Kies ook voor isolerende raamdecoratie als je via de ramen minder warmte wil verliezen. Ga bijvoorbeeld voor rolgordijnen of pliss├ęgordijnen die je gehele raam bedekken in combinatie met dikke overgordijnen.

Milieubewust leven

Milieubewust leven is de toekomst. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om te denken aan het milieu bij alles wat zij doen. Als je ook graag jouw ecologische voetafdruk wilt verminderen, kan je milieubewust leven aanleren. Duurzaam leven is namelijk niet alleen maar het besparen van water en energie, maar ook het scheiden van afval en twee keer nadenken voordat je iets koopt bij een fastfoodketen of kledingwinkel. Ook zijn er steeds meer bedrijven die op een verantwoorde manier ondernemen. Door alleen al over deze milieuvriendelijke opties na te denken, ben je al bezig met milieubewust leven!