Steeds meer mensen worden zich bewust van de CO2 voetafdruk die zij achter laten. Toch is het niet altijd eenvoudig om hier verandering in te brengen. Het luxeleventje dat iedereen leidt, zorgt er immers voor dat er altijd CO2 uitgestoten wordt. Door enkele kleine veranderingen aan te brengen kan de voetafdruk al aanzienlijk verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het CO2-neutraal maken van jouw woning. Zo kun je bijvoorbeeld gaan kijken naar een warmtepomp, waardoor je geen gas meer gebruikt en dus ook geen uitstoot meer hebt. Er zijn echter nog een aantal manieren om de voetafdruk te verminderen.

Uitstoot verminderen met eten

Een van de mogelijkheden om jouw CO2 voetafdruk te verminderen is door minder vlees te eten. De productie van vleeswaren verbruikt namelijk veel energie, waarbij broeikasgassen vrijkomen. Door minder vlees te eten, kun je jouw afdruk dus al verminderen. Als je wel vlees eet, kun je bijvoorbeeld bij lokale bedrijven gaan kijken. Zo hoef je minder ver te rijden en hoeven de producten ook niet van ver te komen. Ook hiermee voorkom je een hoop uitstoot. Dit kun je overigens met vrijwel alle ingrediƫnten voor jouw gerechten doen, zodat je jezelf bewust wordt van wat je eet.

Bewuster gebruik maken van energie en voertuigen

Ook kun je jouw CO2 voetafdruk verminderen door gebruik te maken van groene energie. Hierbij moet je wel nagaan of de energie uit Nederland komt. Groene energie komt namelijk ook uit andere landen, waarbij wel weer uitstoot aanwezig is voor het transport. Daarnaast kun je elektrisch gaan rijden of juist de fiets pakken. Hiermee zorg je er ook voor dat er minder uitstoot komt, waardoor je bewuster bezig bent met het milieu. Hoe meer mensen dit uiteindelijk gaan doen, hoe meer we ervoor kunnen zorgen dat het verandert.